fredag 9 augusti 2013

American Bagels...

Jag premunierar på en baktidning, som har hur mycket mumsigt som helst att pröva.
En sak som min mamma och jag testade från en tidning vi fick förra hösten var riktiga bagles.
Eftersom jag bott i USA i två år har jag hunnit med att äta en och annan bagel...
Dessa var verkligen i toppklass.
Det var nog dels för att man precis som med new york bagels kokar dem innan de gräddas.
Det ger den där segheten som man vill ha.

Recept för ca 24 st
50 g Jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
1 msk olja
13-14 dl vetemjöl

Kokning:
ca 3 liter vatten
4 msk socker

Pensling och garnering
Ägg
Sesamfrö, valmofrö eller riven ost
(förslag, gör gärna egna varianter av garnering!)

Gör så här:
1- Fin fördela gästen i en bunke och rör ut den med det ljumna vattnet
    Rör ner sirap, salt och olja.
    Arbeta ner mjölet lite i taget.
    Knåda degen väl på ett lätt mjölat bakbord i ca 5 minuter

2- Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa ca 1 timme under bakduk.

3- Ta upp degen och dela i 24 lika stora delar
     Rulla ut dem till en längd, som är något smalare i ändarna.
     Lägg ihop dem till runda kransar och fäst ihop ändarna.
     Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 minuter under bakduk


4- Sätt ugnen på 225 grader.
     Koka upp vattnet och sockret i en kastrull.
     Lägg i en till två (kan va fler beroende på storleken på grytan) kransar och låt sjuda i 2-3 minuter, vänd
     dem någon gång under kokningen.

 5- Ta upp brödet med en hålslev.
¨    Pensla dem med ägg och doppa dem i fröerna eller strö ost över dem.



































Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, eller när de fått fin färg!

Låt dem svalna lite och ät med smör och ost, eller varför inte lite Philadelfiaost och nått mer gott!

MUMSIGT, värre...synd bara att det inte blev fler på den satsen... eftersom man ville göra lite olika sorter så fick vi ut ca 8 av varje. Men det går ju att dubbla eller göra flera gånger...riktigt goda när de är nya och varma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar